top of page

Tro & Teknik i förskolan

Tro

Ett viktigt inslag inför ett projekt är samlingen där vi har våra viktiga värdegrundssamtal och tränas i att lyssna på varandra och våga tala inför andra. På samlingen den 15 augusti berättade Therese om en av den Katolska kyrkans viktigaste dag, Marias upptagning i himmelen.




Då uppstod naturliga frågor. Vem var Maria? Vad är ett kors? Vad betyder himmel och kors?

Barnen delade sina kunskaper om Maria och de fick utifrån sina egna föreställningar och erfarenheter berätta om vad kors betyder för dem, någon berättade om söndagsmässor och någon om att de har ett kors kring halsen varje dag.





För oss är det viktigt att ge barnen en trygghet i sin egen identitet och större möjlighet att förstå och acceptera olikheter hos andra. Här får barnen lära sig att vi alla är unika, att det bara finns en av oss och det gör oss alla viktiga och speciella.






VAD ÄR TEKNIK?

Det kan vara svårt att definiera teknik eftersom naturvetenskap och teknik ofta går i varandra och skapar ett samband. Teknik är föremål som människan skapat för att kunna uppfylla sina önskningar och behov. Oftast tänker vi på det tekniska och mekaniska som t.ex. mobiltelefon, dator, eller Ipad. Det är såklart teknik det med, men det finns också den vardagliga tekniken.

Vardagstekniken är det som barnen möter varje dag som t.ex.gaffel och kniv, kastrull och spis bland så mycket mer.

Det är därför viktigt att vi på förskolan blir medvetna om att i princip allting runt omkring oss är teknik. Det finns flera definitioner av vad teknik är:


-Teknik är användandet av maskiner, redskap och verktyg -Teknik är tillämpad naturvetenskap. -Teknik är människans metoder att behärska naturen.

-Teknik är människans metoder att tillfredsställa sina behov genom att använda fysiska föremål.

-Teknik är de metoder som används för att bearbeta råmaterial i syfte att öka deras användbarhet.


Man kan också utgå från den teknik som finns i barnens vardag, som hushållsteknik och olika textila material. Att använda sig av förr, nu och sedan är en annan bra väg. Hur gjorde mormor och morfar, hur kommer ni att göra när ni blir stora?

Vi har använt ett gammalt lakan och färgat i frukt och kryddor för att färga i batik.

Barnen har fått prova på olika tekniker att knyta runt tyget och upptäcka och förundras över hur saker man äter och har i köket kan användas till att färga tyg och bli olika mönster.

Många valde avocadon utifrån föreställningen att den skulle färga tyget grönt. Resultatet togs emot med delar besvikelse och förvåning när den gröna frukten visade sig färga tyget rosa.



88 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

JULTEMA

bottom of page