Vi har arbetat med projektet Sagan om Bockarna Bruse under en period. Barnen kan nu sagan utantill och återberättar den och leker sagan i olika former som att använda sig av smådjur till att själva vara bockarna och en är troll.
Genom estetiska lärprocesser blir barns ”kunskapande” mer innehållsrikt. Det är berikande för barnen at kunna uttrycka sig med hjälp av olika konstnärliga tekniker, det ger dem ytterligare ett språk att kommunicera med i framtiden.
I en estetisk lärprocess använder man alla sinnen. Framför allt gör man kunskap till sin egen genom att aktivt bearbeta den. Man skapar om kunskapen i en ny form.
Det vi kreativt skapar parallellt är en alldeles egen sagolåda där det växer gräs, ån rinner, en bro finns. De har hunnit göra trollet i sagan.
Alla har haft med sig en skokartong den fick de klä in i ett tyg som de tyckte var fint. Vi har använt oss av silkepapper till att göra den gröna ängen. De tussar ihop pappret till små bollar och limmar på.
Det material vi använt till ån är olika tyger som barnen valt som de tycker passar till vatten. De ville även plocka små stenar och limma i ån för så ser det ut enligt några av barnen.
Såklart behövde vi göra en bro så att bockarna kan äta sig feta. Det fick barnen klura på för att slutligen komma fram till att den använder vi oss av papier-maché samt lite hönsnät som vi hade liggandes.
Nu behövde vi klura ut hur trollet kunde bli till. Barnen valde att göra det av en korkskruv.
Det vi saknar nu är de tre bockarna Bruse som vi kommer att göra i ull där vi provar att tova ullen till olika storlekar och sätter små ben och ögon på.
Barnen tycker så mycket om att berätta och leka sagan att vi tillsammans pratat om att varje barn ska få berätta sagan för sina kamrater med just sin egen sagolåda. När alla är färdiga kommer vi ha en utställning och litet teater framträdande för föräldrar där de som önskar och vill får berätta sagan.
Comments