top of page
St Isidor

JULTEMA

Kärlek och gemenskap: Julen handlar om att älska varandra och vara tillsammans. Det är en tid då vi visar hur mycket vi bryr oss om våra vänner och familjemedlemmar.


Att Ge och Ta Emot: Precis som vi ger varandra presenter på julen, är det också viktigt att ge av vårt hjärta. Det kan vara att dela leksaker eller ge någon en kram. Det är också roligt att ta emot presenter och säga 'tack'!


Tacksamhet: På julen är det fint att vara tacksam för det vi har. Vi kan säga 'tack' för maten vi äter och för våra vänner och familj som är med oss."


Dela och Hjälpa: Julen är en tid när vi kan dela med oss av det vi har och hjälpa varandra. Det kan vara att dela en bit av vårt godis eller hjälpa en vän att plocka upp leksaker.


Firande och glädje: Julen är en tid för skratt och glädje. Vi sjunger sånger, dansar och har roligt tillsammans. "Det är en speciell tid då vi gör saker som får oss att känna oss glada."


Ljus och Värme: På vintern är det kallt och mörkt, men på julen tänder vi ljus och gör det varmt och mysigt. Ljusen på julgranen och ljusstakar sprider glädje och värme."


Berättelsen om Jesus och Stjärnan: För vissa människor är julen också en tid att fira Jesus, som föddes för länge sedan. Stjärnan på himlen visade vägen till hans födelseplats, och det är därför vi ibland ser stjärnor på julgranar och dekorationer.






Hur vi på St. Isidor jobbar kring JUL


Vi inleder julen med att bjuda in föräldrar på första advent. Vi vill bjuda in familjen till vår avdelning så att vi kan fira advent tillsammans och glädjas åt att det snart är Jul.Vi bjuder på svensk traditionell Tomtegröt. Det är risgrynsgröt som man äter med kanel på och lite mjölk. ( Uttrycket tomtegröt är en folklig tradition förr gav man gårdstomten gröt för att hålla honom vid gott humör).


Tillsammans med barnen plockar vi fram julkrubban och berättar om julevangeliet.

En julkrubba är en representation av Jesu Kristi födelse och den traditionella julberättelsen. Den inkluderar ofta figurer som representerar Jungfru Maria, Josef, herdar, änglar, de tre vise männen (eller vise männen) och olika djur. Krubban sätts vanligtvis upp som en del av juldekorationerna.


Luciadagen: inträffar den 13 december och är en vacker tradition som ger oss tillfälle att samlas och fira ljusets återkomst under den mörka vinterperioden.Luciafirandet är en tid för gemenskap och samvaro. Man deltar i firandet genom att klä ut sig och delta i Luciatåg och vi har ett eget luciatåg på St. Isidor. (Ljusen i Lucias krona symboliserar ett löfte om att ett större ljus snart skall tändas i vintermörkret, julens ljus.)

 

Julbakning: Julbakning skapar en mysig och trivsam atmosfär.

Att baka pepparkakor och lussebullar är en tradition som förknippas med glädje och julstämning. Barnen kommer bjuda och dela med sig av vad de har bakat och det är ett sätt att uttrycka omtanke och kärlek till andra.


Julpyssel: Julpyssel ger barn möjlighet att uttrycka sin kreativitet. Genom att måla, klippa, klistra och skapa kan man ge utlopp för sin fantasi och skapa unika konstverk.

 

Julsånger: Julsånger är ett kraftfullt sätt att uttrycka känslor, skapa stämning, och förmedla traditioner och budskap under den festliga julperioden.

 

Läroplanen: Arbetet kring Jul relaterar till förskolans läroplan genom att främja normer och värden som kärlek, gemenskap, och tacksamhet. Den stödjer barnens personliga utveckling genom att betona vikten av att ge, ta emot, dela och hjälpa varandra. Kommunikation och språkutveckling främjas genom uppmaningar att säga 'tack' och uttrycka känslor. Skapande och uttryck främjas genom festliga aktiviteter som sång och dans. Slutligen introducerar den en förståelse för religion och kulturella traditioner genom berättelsen om Jesus och stjärnan.





55 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page