top of page

Rektors tal

Julavslutning 2022

Kära elever, kära familjer och kära personal på Katolska Skolan av Notre Dame!

Många jämför läsåret med en fotbollsmatch, och höstterminens slut som pausen efter första halvleken. Vi har de senaste veckorna fått en hel del fotboll till oss, vare sig vi ville eller ej – på skolan blev det mycket tydligt att Sveriges frånvaro i Qatar inte gjorde intresset mindre för VM: inget konstigt på Katolska Skolan, där det finns ju 70 nationaliteter och det pratas 40 språk!

Jag, som kommer från ett bergigt land, föredrar att jämföra läsåret med bestigningen av ett högt berg… Det låter jobbigt, men lyssna här. Det finns brantare partier där (skol)gången är lite jobbigare (nationella prov? De få dagar innan ett lov?) och det finns mindre branta partier – kanske dagen efter ett viktigt prov, eller under en utflykt. Pausen mellan de två terminerna kan ses som övernattningen på en fjällstuga/alpstuga, för att återta krafterna inför nästa delen av bestigningen. Under hela vandringen, uppåt, erbjuds hela tiden panoramat med sina fantastiska vyer, bergstopparna täckta med snö, skogen som vaggar lugnt med vinden, bäckar och vattenfall, sjöar som erbjuder ett mycket kallt bad på somrarna… bestigningen av ett berg tar oss högre och högre upp, vi får en bättre syn på helheten och skapa samband mellan delar som vi trodde var skilda. Vi kan också se längre bort och upptäcka nya saker! Denna ”perspektivförbättring” under en bergstigning motsvarar mycket tydligt allt ni elever och vi alla har lärt oss under terminen. Vi kan mer, vi vet mer, vi ser mer och mer omfattande än i augusti, vi har lärt oss. Och pausen vi tar nu gör att vi startar sen från en högre nivå och fortsätter högre upp. Målet är en bit bort, och det kommer att finnas flera branta och mindre branta backar, flera vyer, men mycket mer kunskap och flera färdigheter – tänk vilken stolthet att kunna nå bergstoppen! Jag tittar tillbaka och ser vilket jobb och vilken skillnad i mig – jag var en vid starten, jag är samma men lite bättre vid målet.

Så – låt oss ta en välförtjänd paus så att vi med nya krafter kan fortsätta vår vandring mot bergets topp, kröningen av våra ansträngningar och av vår utveckling till att bli bättre människor.

Det är det Jesusbarnet vill att vi skall göra – bli bättre människor, helgjutna människor, som helgon är exempel på. Människor som frivilligt väljer att bli bättre för att uppfylla Guds plan och därmed bli lyckliga i evighet. Låt oss nu se historian om Jesusbarnet, historian som har ändrat hela världshistoria. Det vara bara början, för att låta oss ta vid sen… Välkomna!


Michele Pestalozzi

127 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page