top of page

St Nicolaus, predikan på mässa för Katolska skolan av Notre Dame, 6/12-23

Idag firar vi ett av de mest älskade helgonen i kyrkan, St Nicolaus. Han levde i en tid som var ganska olik vår egen, inga telefoner, inga bilar och böcker var en lyxprodukt för de rika. Men ändå, människor då och idag är väldigt lika. Saker som vi blir glada över idag gladdes man över då, det som gör oss ledsna blev man ledsen för då också. Rika hade allt de behövde och lite till, ungefär som idag. De fattiga hade svårt att få mat och kläder till sina barn, precis som det är i många delar av världen även idag.

När St Nicolaus föddes var det ännu förbjudet att vara kristen i det Romerska riket, så många kristna blev fängslade för att de trodde på Jesus att det var svårt att hitta plats i fängelsehålorna för tjuvar och mördare eftersom de redan var fulla av kristna. Eftersom han var biskop under förföljelserna kastades även St Nicolaus i fängelse. För så stort var hatet mot kristna av kejsaren att många av kyrkans biskopar blev fängslade och värre än så.

En ny kejsare kom och det blev tillåtet att tro på Jesus. Många berättelser finns om allt gott han fick göra som biskop i Myra. Hur han kastade in strumpor med guldmynt till några fattiga flickor så att de skulle få råd att gifta sig, hur han uppväckte tre barn från döden som blivit mördade, hur han räddade sjömän.
Allt detta fick han göra och mer än så. Det viktigaste var, att han stod upp för det som är sant. Att tron på Jesus inte är något som man kan kompromissa om. Sanningen är så viktig att St Nicolaus till och med gav er örfil till en präst som lärde ut det som är fel om Jesus.

Vad var det som gjorde att han kunde göra en massa gott, att uthärda en lång tid i en fängelsehåla, att stå upp för sanningen? Han hade mött kärleken. Den översvallande kärleken som Gud ger och som fyllde hela honom med barmhärtighet. Han som mött kärleken ville älska vidare med samma kärlek som han själv fått. Kärleken som förvandlat honom vill han skulle förvandla andra. Guds kärlek gjorde att han inte kunde göra annat än det Gud ville att han skulle göra, att älska Gud över allt och andra människor som honom själv.


Frågan till oss idag, elever, lärare och andra som hör till katolska skolan är, vem vill Gud att du skall vara? Låter du honom göra dig till det du skall vara. Gud är inte den som gör oss mindre och håller oss tillbaka. Han är den som gör mer till det vi är och skall vara. Gud är inte konkurrenten utan fullkomnaren som formar dig i sin kärlek till den du är tänkt att vara.

Ta därför St Nicolaus till föredöme, låt Guds kärlek göra dig till den du skall vara, arbeta tillsammans med Guds nåd. Och säg tillsammans med St Nicolaus och profeten Jesaja, (som vi hörde i den första läsningen), ”Se här är jag, sänd mig”!

Lovad vare Jesus Kristus!

36 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page