Jultraditioner på St Isidor

I förskolans uppdrag ingår det att såväl utveckla barns förmågor och barns eget kulturskapande som

att överföra ett kulturarv, värden, traditioner och kunskaper från en generation till nästa.


Julen är vinterns stora högtid. Mitt i det djupaste vintermörkret glittrar levande ljus, stjärnor och massa fantasifulla elbelysningar. Gamla traditioner blandas med nya och för oss på St.Isidor är det spännande att lära sig varför vi firar dessa. Vi gör aktiviteter som ger alla barn glädje av julen och där vi får in språkutveckling, matematik och naturvetenskap i de vanliga julförberedelserna på ett naturligt sätt.

Hos oss inleds julen med att vi börjar öva på luciasånger och en adventskalender av stora vackra pepparkakor bakas och dekoreras samt hängs upp.

Vi samlas varje morgon och ser vad det är för dag och ett barn drar en lapp och då får hen pepparkakan att ta hem. Barnen är förväntansfulla och längtar efter att det blir deras tur.

Vi går till skogen och plockar mossa för att när vi kommer tillbaka göra ett julbord. Där placerar vi vårt stall och krubban med Jesus, vi har även en vacker kyrka. Tillsammans pratar vi om vilka figurerna är som vi ställer upp, vad som hände den natten och tillsammans gör vi det fint.

Stora frågeställningar kommer upp