top of page

Jultraditioner på St Isidor

I förskolans uppdrag ingår det att såväl utveckla barns förmågor och barns eget kulturskapande som

att överföra ett kulturarv, värden, traditioner och kunskaper från en generation till nästa.


Julen är vinterns stora högtid. Mitt i det djupaste vintermörkret glittrar levande ljus, stjärnor och massa fantasifulla elbelysningar. Gamla traditioner blandas med nya och för oss på St.Isidor är det spännande att lära sig varför vi firar dessa. Vi gör aktiviteter som ger alla barn glädje av julen och där vi får in språkutveckling, matematik och naturvetenskap i de vanliga julförberedelserna på ett naturligt sätt.

Hos oss inleds julen med att vi börjar öva på luciasånger och en adventskalender av stora vackra pepparkakor bakas och dekoreras samt hängs upp.

Vi samlas varje morgon och ser vad det är för dag och ett barn drar en lapp och då får hen pepparkakan att ta hem. Barnen är förväntansfulla och längtar efter att det blir deras tur.

Vi går till skogen och plockar mossa för att när vi kommer tillbaka göra ett julbord. Där placerar vi vårt stall och krubban med Jesus, vi har även en vacker kyrka. Tillsammans pratar vi om vilka figurerna är som vi ställer upp, vad som hände den natten och tillsammans gör vi det fint.

Stora frågeställningar kommer upp som när hände detta, varför föddes Jesus i ett stall och lyser stjärnan alltid där. Var bor Gud och vem är Jesus pappa.





Vi bakar både lussebullar och pepparkakor för att kunna bjuda föräldrar och syskon på dessa när vi firar Lucia.

Hos oss är denna dag mycket spännande och rolig. Vi har övat i flera veckor och äntligen är det dags att få visa vad vi lärt oss. De äldsta barnen har övat in var sin dikt och tillsammans sjunger vi sånger. Tillsammans fikar vi och har en trevlig stund efteråt.

Det skapas mycket juldekorationer under december hos oss. Vi blandar nya och gamla aktiviteter där alla finner något de vill lära sig.

Vi avslutar julen traditionsenligt med att dansa ut den. Vi plockar undan vårt julbord och alla juldekorationer. Därefter har vi ringdanser runt granen.





Förskolan ska enlit LPfö-18

Ge varje barn förutsättningar att utveckla sin kulturella identitet samt kunskap och intresse för olika kulturer och förståelse för värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfald samt intresse för det lokala kulturarvet.

Sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för att alla människor har lika värde oberoende av social bakgrund och oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, och

Förskolan ska

Sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv,








150 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page